Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 redenen om toch je nieuwe job te verlaten

Waarom toch je nieuwe job verlaten?

 

Hoewel het belangrijk is om toch wel even te blijven in een nieuwe job (om geen rode vlag te doen hijsen bij een volgende job) werkt dat niet altijd, noch voor iedereen.

Ik weet nog dat, toen ik mijn eerste job begon, me verteld werd dat ik veel aandacht moest geven aan het solliciteren want dat ik toch wel enige jaren in een job moest blijven om een stabiel CV op te bouwen. Geregeld hoorde ik de waarschuwingen over jobhoppen en de gevolgen ervan. Binnen het jaar van job veranderen zou niet goed overkomen bij een volgende werkgever dus moest ik toch wel minstens 2 jaar ergens blijven. Gelukkig heeft me dat bij mijn eerste 2 werkgevers geen enkele moeite gekost. Fijne bedrijven, mooie projecten, toffe collega’s en ga zo maar door. Het 3e bedrijf waar ik in loondienst werkte was iets helemaal anders… Als het aan mij had gelegen was ik daar na maximum een half jaar al weggeweest… maar k had gewoon de ballen aan mijn lijf niet om te vertrekken.

De verhalen die ik hoorde van mensen die wel aan job-hoppen deden? Die hadden er eigenlijk niet zoveel last van want ze konden altijd wel vertellen WAAROM ze er niet lang bleven…Als je een goede reden hebt om snel te vertrekken zal dat geen negatief impact hebben op je carrière.

 

Wat zijn dan toch redenen om in een relatief nieuwe job te vertrekken, binnen de 2 jaar (of zelfs binnen het jaar)?

 

Een once-in-a-lifetime job opportuniteit krijgen

Het kan zijn dat je getekend hebt voor een nieuwe job, of al in je nieuwe job bezig bent als dé job waar je altijd van gedroomd hebt vacant komt, én je hem ook nog aangeboden krijgt. Weeg de voor- en nadelen van snel veranderen af tov de voor- en nadelen van je droomjob en ga voor datgene wat je beslist.

 

Je hebt en krijgt geen mentor

Een van de redenen om van job te wisselen is als je snel beseft dat je geen mentor hebt en er ook geen zal krijgen. Ook als je in de voor jou juiste job zit maar je ziet geen enkele manier om te groeien of leren is dit een reden om van job te veranderen. Er is geen reden om in een job weg te kwijnen als je jezelf er niet kan ontwikkelen. Waar dient een mentor dan voor? Die zorgt ervoor dat je interessante projecten toegeschoven krijgt, is iemand die voor je opkomt als zich een opportuniteit voordoet, staat je bij met raad en daad, …

 

Absoluut geen klik met de baas

Een baas die je niet steunt zoals je nodig hebt, iemand die je waarden en normen niet respecteert, die je publiekelijk op je fouten wijst, die je pest voor welke reden dan ook, die je agressief behandelt, met je pluimen gaat lopen kan je beter vermijden. Praat erover met HR of je vertrouwenspersoon. Als dat niet kan, of het geeft geen resultaat is het moment aangebroken om te vertrekken.

 

Je job maakt je leeg en of ziek

Als het gedacht van naar je werk te vertrekken je stress bezorgt dan klopt er iets niet. 40u per week werken kan zàlig zijn als je in de juiste job zit. Als je echter in een job start waar je al snel merkt dat je overwerkt geraakt, dat je levenskwaliteit er op achteruit gaat is het toch snel tijd om eens met je manager te praten. Als dat niet helpt en ook een gesprek met HR levert geen zoden aan de dijk is het misschien tijd om te vertrekken. Er staat geen prijs op je gezondheid en geluk. Bore-out of Burn-out komt niet noodzakelijk van te weinig of te veel te werken maar eerder werk te doen dat verkeerd is voor ons: een job te doen zonder zingeving. Als je je depressief of fysisch ziek voelt of als je niet meer helder kan nadenken zijn dit tekenen dat de job niet de juiste is voor jou.

 

Je firma is onethisch

Je mag op zich nog een fijne job hebben maar als je het gevoel hebt dat het bedrijf waarvoor je werkt onethische praktijken hanteert zal het liedje niet lang duren. Onze waarden en normen zijn belangrijk en wat daar tegen in druist zou het wel eens heel moeilijk kunnen maken om lang te blijven. Als je terecht komt in een situatie waar je je oncomfortabel voelt, oneerlijk behandeld, waar er misbruik van je wordt gemaakt, vertrek dan en ga op zoek naar een werkgever dat jou en je waarden respecteert.

 

Opgepast

De meesten onder ons willen wel meer betaald worden voor wat ze dag dagelijks professioneel doen. Zorg er voor dat je niet telkens van job verandert om net iets meer loon te krijgen. Op de duurt breekt je dat zuur op: je opzeg doen terwijl je collega’s al weten dat je vertrekt, nieuw professioneel netwerk opbouwen intern, je weer (beginnen) bewijzen,… en er is nooit een garantie dat je bij je nieuwe werkgever wel het groene gras zal vinden. Denk goed na wat het effect kan zijn van job-hopping voor een paar 100 euro per jaar meer.

Wil je toch vertrekken? Bedenk dan een slimme exit strategie en vertrek niet in een huidige job tenzij je een nieuwe job hebt. Een nieuwe job vinden vanuit werkloosheid is immers moeilijker dan een vinden vanuit een reeds aanwezige job.

Zou het niet geweldig zijn moest het gevoel van ge-niet-werken eerder de regel dan de uitzondering zijn?

 

Call to action

Hoe voel jij je tov je huidige job? In welke richting slaat je balans over? Vertrekken of blijven?

Welke acties onderneem je zelf als het ‘vertrekken’ blijkt te zijn?

Mogelijks zie je nog gegronde redenen om een nieuwe job te verlaten. Deel ze gerust!

 

Proost op ge-niet-werken!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jobtevredenheid #nieuwejob #nieuwwerk